Tuesday, November 25, 2014

Resepi : Labu Air Tumis

Sejak mengandung ni tekak teringin nak makan sayur labu air tumis. Memandangkan first time masak aku pun tak tahu nak potong macam mana potong ikut ingat macam mana mak masak je. Nasib lah jadi.

gambar ehsan google.

Bahan-bahan :

1 labu air sederhana besar (ikut berapa orang nak makan)
Segenggam udang kering
Sebijik cili besar
1 sudu makan bawang putih dan merah yang dikisar
Oyster sos secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk cukup rasa secubit
Setengah gelas air


Cara-cara :

  1. Kupas labu air, cuci dan belah dua, kemudian belah lagi dua setiap bahagian, potong serong setiap belahan dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan udang kering, bawang merah dan bawang putih yang dikisar. Tumis hingga perang dan harum. Masukkan air dan oyster sos.
  3. Masukkan labu air dan perasakan dengan garam dan secubit gula *cukup rasa. Masak hingga labu air lembut. Siap untuk diratah.

Bye.

No comments:

Post a Comment