Saturday, August 23, 2014

Masak lemak cili api ayam

Antara menu yang aku boleh masak dah lepas kahwin adalah masak lemak cili api ayam. Ni memang dah praktis banyak kali, ada yang jadi ada yang biasa saja. Aku pernah try rebung, ayam, sayur pucuk ubi dengan ikan patin. Ha hebat tak berlagak haha.


Bukan gambar sebenar.

Bahan-bahan :

Setengah ekor ayam (ikut berapa jumlah orang) dipotong kecil
Setengah kotak santan
Sebatang serai diketuk
Sesudu besar garam
3cm kunyit*
6 biji cili padi*
5 biji cili kering*
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
*diblender
1 keping asam keping
Sesudu kecil gula

Cara-cara :
Panaskan kuali dengan sedikit minyak.
Apabila api panas masukkan bahan yang diblender tadi.
Kacau sehingga naik bau.
Masukkan ayam untuk hilangkan hanyir.
Masukkan serai dan asam keping tadi.
Gaul sekejap sehingga mendidih, baru masukkan santan tadi.
Kacau lagi sehingga ayam empuk, masukkan garam dan gula.
Siap untuk dimakan. Kalau nak sihat boleh tambah tomato atau sayur kacang nanti kuah akan jadi pekat dan cukuplah rasa masin, manis sikit dan masam. Nyum nyum.

Bye.

No comments:

Post a Comment