Friday, August 8, 2014

Resepi : Sambal bilis petai

Bahan-bahan :

2 genggam (ikut kesesuaian) bilis kecil *kalau bilis besar sesuai untuk buat sambal bilis nasi lemak
Sepapan petai *dikopek kulit dan dibelah dua
4 sudu makan air asam
4 sudu cili boh giling
Sedikit belacan
1 sudu makan bawang putih dan merah yang diblender
Separuh bawang besar yang dihiris nipis
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng bilis dan sambal

Cara-cara :

Mula-mula panaskan minyak kira-kira cukup untuk menggoreng bilis. Goreng sehingga garing.
Angkat bilis dan toskan, asingkan.
Boleh guna minyak baru or kalau nak rasa bilis tu guna balik minyak yang sama tapi jangan banyak. Agak-agak cukup untuk menumis sambal.
Panaskan kejap minyak, masukkan bawang putih dan merah yang diblender. Tumis sehingga kekuningan. Masukkan bawang besar dan goreng.
Apabila naik bau, masukkan cili boh giling dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan belacan, kacau, masukkan air asam dan kacau sehingga mendidih.
Boleh masukkan petai tadi dan kacau sehingga bergaul dan masak.
Masukkan bilis goreng dan gaul dengan sambal itu sehingga sebati.
Bubuh garam dan gula secukup rasa, aku guna separuh sudu teh garam dan satu sudu teh gula sebabnya bilis dah masin. Gaul hingga sebati, siap.


Lebih kurang macam ni sambal kering tapi petai tu aku belah dua dan kopek makanya jadilah 4. :)

p/s : hari ni bawak bekal tomyam dengan sambal petai ni lah. Hee.

Bye.

No comments:

Post a Comment