Thursday, September 25, 2014

Tom Yam Merah

Bahan-Bahan :

Bawang putih*
Bawang merah*
Cili kering*
Bayang besar dihiris
Daun limau purut
Limau kasturi
Serai diketuk
Minyak
Stock tomyam
Gula dan garam secukup rasa.

Isi:
Udang/Sotong/ Ayam/Daging
Sayur brokoli
Bunga kobis
Lobak merah
Cendawan
Tomato

* Diblender

Mula-mula panaskan belanga dan masukkan minyak.
Kemudian masukkan bahan yang diblender tadi. Bersama bawang besar yang dihiris.
Masukkan serai dan kacau sehingga naik bau.
Masukkan semangkuk air dan kacau lagi.
Bolehlah masukkan kiub tomyam dan daun limau purut.
Kalau isi yang anda gunakan ialah ayam dan daging bolehlah masukkan sekarang. Tetapi kalau udang atau sotong masukkan sayur dahulu ikut mana yang lambat masak.
Kalau ikut turutan sayur brokoli dulu, lepas tu bunga kobis, lobak merah, cendawan dan udang, terakhir sekali tomato.
Gaul sampai mendidih, dan masukkan gula dan garam.
Akhir sekali perah limau yang dibuang biji dan siap untuk dihidang.

Gambar hiasan ehsan google.

Bye.

No comments:

Post a Comment